.
Ilmu Duniawi Diutamakan
Friday, 28 December 2012 | 9:57 pm | 0 comments



Holla holli jom minum HOLICKS. Hee~. Okay hari ini saya malas nak pot pet panjang-panjang. Takut ada yang jemu pulak kan. Hohohoho. Okay  jom kita tengok apa yang saya nak kongsikan bersama.
Credit : Ustaz Azhar Idrus.
Tak salah belajar ilmu dunia. Tak salah mu nak buat DIPLOMA ke , MASTER ke, DEGREE ke, atau PHD sekali pun takda salah. Yang salah mu meninggalkan belajar ilmu AGAMA.
“Ohh... Hebat...”
“Anak aku 3 beradik..”
“Sorang UUM”
“Dah yang tengah?”
“Yang tengah Universiti Petronas.”
“Dah yang bongsu sekarang ni?”
“Limkokwing University”
“Ohhhh... Hebat.. Hebat... Hebat...”
Mak mati tiga-tiga orang “Degree” tak boleh nak baca AL-QURAN, tak boleh nak urus MAYAT mak. TAK RETI. Suruh Tok Imam... Tak boleh buat amende..
“Aikkk?! Degree kan?! ”
Tak reti nak buat mende.
“Ho.. Ni dok belajar hok tu... kat universiti tak belajar bab-bab akhirat..”
“PADAN DENGAN MUKA MU”
Siapa saja yang TAK RETI bab AGAMA dialah
“Orang yang Bodo”
Diriwayatkan hadis dari Syadad bin Ausin r.a, daripada Nabi Muhammad SAW bersabda:
“Orang yang bijak, hanyalah orang yang lihat kekurangan diri, dan dia bersedia (atau menyediakan) amalan-amalan, untuk menolong dia, selepas dia mati...”
Dan dekat situ kita telah RUGI.
Daripada Abu Hurairah, sabda Baginda SAW bermaksud:

“Sesiapa yang mempelajari sesuatu ilmu yag dengannya dicari redha Allah, tetapi dia tidak mempelajarinya kecuali untuk mendapatkan habuan dunia, maka dia tidak akan mendapat bau syurga pada hari kiamat..” (Hadis Riwayat Abu Daud dan Ibn Majah)

Wallahualam :)
Sincerely, HnshAsri.


Semoga.Perkongsian.Ini.Memberi.Manfaat.Kepada.Kita.Semua.♥.


Bakal Jenazah ●
✿ JIka kita ingin mengubah kehidupan kita esok hari tentukan fikiran dan emosi kita berbeza pada hari ini. ✿
سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ


Navi ▼

About Affies Entries

Sharing Is Caring ▼
♥ Your 's IP ADDRESS

Followers ❤


SYUKRAN ♥
Template by : AinaAina
Background and Cursor by :
Header and Other by :
Full Editor :
Best View :

+Follow | Dashboard